Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Διαβήτης, μια νέα προσέγγιση


Dr. Sarah Hallberg

Από την Dr. Sarah Hallberg

Έχω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Είμαι γιατρός παχυσαρκίας. Έχω την τιμή να συνεργαστώ με ομάδα ανθρώπων που υπόκεινται στην τελευταία ευρέως αποδεκτή προκατάληψη: το πάχος. Η στάση των περισσότερων ανθρώπων, ακόμη και στην ιατρική περίθαλψη, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι φταίνε για την κατάστασή τους. Αν μπορούσαν να ελέγξουν τον εαυτό τους, δεν θα ήταν υπέρβαροι! Και δεν έχουν κίνητρο για αλλαγή. Επιτρέψτε μου να σας πω: τα πράγματα δεν είναι έτσι! Το φταίξιμο, αν πρέπει να το αποδώσουμε κάπου, οφείλεται στις συμβουλές που τους προσφέρουμε ως γιατροί! Είναι καιρός να το αλλάξουμε αυτό.

Η παχυσαρκία είναι ασθένεια, δεν δημιουργείται από αδυναμία χαρακτήρας. Είναι μία ορμονική νόσος και εμπλέκονται πολλές ορμόνες. Μία από τις βασικότερες είναι η ορμόνη ινσουλίνη. Τα  περισσότερα παχύσαρκα άτομα είναι ανθεκτικά σε ινσουλίνη, Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση πριν από την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Η ινσουλίνη  οδηγεί τη γλυκόζη ή το σάκχαρο μέσα στα κύτταρα όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Όταν κάποιος πάσχει από ινσουλίνοαντίσταση έχει πρόβλημα να μεταφέρει το σάκχαρο εκεί που πρέπει να πάει, μέσα σ'εκείνα τα κύτταρα. Τα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνονται σταθερά. Αυτό μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο, αλλά όχι άπειρο. Ακόμη και αυτά τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης δεν αρκούν για να διατηρήσουν το φυσιολογικό σάκχαρο στο αίμα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται διαβήτης.

Σίγουρα  δεν θα εκπλαγείτε που οι περισσότεροι ασθενείς μου έχουν, ή αντίσταση στην ινσουλίνη, ή διαβήτη. Ο μισός πληθυσμός της Αμερικής σήμερα έχει διαβήτη ή προδιαβητική πάθηση. Αλλά δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με την ινσουλίνη. Έχει αποδειχθεί ότι το 16-25% των ενηλίκων με φυσιολογικό βάρος έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Το πρόβλημα με την αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ότι εάν αυξηθεί, έχουμε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουμε διαβήτη τύπου 2. Αλλά και η ινσουλίνη μας κάνει να πεινάμε και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε για την ακρίβεια  αποθηκεύεται ως λίπους. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη μας για την αποθήκευση λίπους. Τώρα  αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πού είναι το πρόβλημα των ασθενών με παχυσαρκία και διαβήτη.

Οτιδήποτε τρώμε είτε είνε υδατάνθρακες, είτε πρωτεΐνες, είτε λίπη, το καθένα έχει διαφορετική επίδραση στη γλυκόζη και την ινσουλίνη. Όταν τρώμε υδατάνθρακες, η ζάχαρη και η ινσουλίνη αυξάνονται κατακόρυφα. Για τις πρωτεΐνες η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. Αλλά τι συμβαίνει όταν τρώμε λίπος; Τίποτα, απλά μια ευθεία γραμμή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό...

Στην ουσία, ο διαβήτης είναι μία τοξικότητα υδατανθράκων. Δεν μπορούμε να βάλουμε το σάκχαρο αίματος στα κύτταρα και αυτό προκαλεί ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα, αλλά οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι ακόμη χειρότερες. Η αντίσταση στην ινσουλίνη σημαίνει δυσανεξία σε υδατάνθρακες. Τότε γιατί συνεχίζουμε (ως  γιατροί) να προτείνουμε στους ανθρώπους να τους τρώνε;

Οι οδηγίες του Αμερικάνικου Οργανισμού Διαβήτης λέει ρητά ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να προτείνουν ένα ορισμένο όριο για τους υδατάνθρακες. Αλλά αυτό επιβεβαιώνει μόνο το γνωστό γεγονός: Η πρόσληψη υδατανθράκων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου και ως εκ’ τούτου ρύθμισης  της φαρμακευτικής αγωγής.

Στην συνέχεια οι οδηγίες λένε: «Εάν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα για το διαβήτη, πρέπει να τρώτε υδατάνθρακες για να μην πέσει πολύ χαμηλά το σάκχαρό σας.»

Ας δούμε τώρα τον φαύλο κύκλο που αυτή η οδηγία δημιούργησε: Τρώτε υδατάνθρακες για να παίρνετε φάρμακα. Στη συνέχεια τρώτε περισσότερες υδατάνθρακες για να αποφύγετε τις παρενέργειες των φαρμάκων. Και περιστρέφουμε συνεχώς σε αυτόν τον κύκλο. Το χειρότερο είναι ότι πουθενά στις οδηγίες του Αμερικάνικου Οργανισμού Διαβήτη δεν υπάρχει ο στόχος αντιστροφής του διαβήτη τύπου 2. Αυτό πρέπει να αλλάξει επειδή ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιστραφεί σε πολλές, αν όχι στις περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά αν ξεκινήσουμε από νωρίς. Όχι μόνο πρέπει να πούμε στους ανθρώπους, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να τους προσφέρουμε πρακτικές συμβουλές για να το κάνουν αυτό.

Στην δική μου κλινική, διδάσκουμε τους ανθρώπους να τρώνε ελάχιστες υδατάνθρακες και όχι να υπερισχύουν στη διατροφή τους. Πώς λειτουργεί αυτό; Όταν οι ασθενείς μας μειώνουν τους υδατάνθρακες, η γλυκόζη τους πέφτει και δεν χρειάζονται τόση ινσουλίνη. Τα επίπεδα ινσουλίνης πέφτουν γρήγορα. Αυτό είναι σημαντικό επειδή μια μελέτη του Συστήματος Επιτήρηση Υγείας και Έρευνα Διατροφής, γνωστή ως NHANES, δείχνει ότι ο μόνος μείζων παράγοντας κινδύνου για τις στεφανιαίες παθήσεις είναι η ινσουλίνοαντίσταση. Είναι υπεύθυνη για το εντυπωσιακό 42% των καρδιακών προσβολών. Η κατανάλωση χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες λειτουργεί τόσο γρήγορα που σώζουμε κυριολεκτικά τους ανθρώπους από εκατοντάδες μονάδες ινσουλίνης μέσα σε μέρες έως εβδομάδες.

Η μεγαλύτερη χαρά μου ως γιατρός είναι η στιγμή που θα πω σε έναν ασθενή ότι δεν υπάρχει πλέον διαβήτη και θα τον αποκλείσουμε  επίσημα από τον κατάλογο των προβλημάτων του.

Ποια διατροφή προτείνουμε στους ασθενείς μας; Κατ 'αρχάς θα έλεγα ότι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δεν είναι μηδέν υδατάνθρακες και δεν σημαίνει δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Αυτές οι συχνές επικρίσεις είναι απελπιστικές και δεν είναι αλήθεια. Εντάξει, εάν αφαιρέσουμε τους υδατάνθρακες, πώς θα τις αντικαταστήσουμε; Έχουμε μόνο τρία μακροθρεπτικά συστατικά. Εάν αφαιρέσουμε ένα, πρέπει να ανεβάσουμε ένα άλλο. Οι ασθενείς μου τρώνε λίπος και μάλιστα αρκετό. Το λίπος είναι το μόνο μακροθρεπτικό συστατικό που διατηρεί τα επίπεδα της ζάχαρης και της ινσουλίνης χαμηλά και γι'αυτό είναι τόσο σημαντικό.

Οι δικοί μου κανόνες: Εάν πάνω σε ένα πακέτο γράφει "χωρίς λιπαρά", μην το αγοράζετε. Εάν έχουν αφαιρέσει το λίπος, σημαίνει ότι το έχουν αντικαταστήσει με υδατάνθρακες. Ο σημαντικότερος κανόνας είναι η κατανάλωση χαμηλών υδατανθράκων. Φάτε πραγματικό φαγητό. Το πραγματικό φαγητό δεν είναι σε κουτιά. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι είναι «φυσικό». Αυτό πρέπει να είναι ορατό με την πρώτη ματιά. Μην τρώτε τίποτα που δεν σας αρέσει. Φάτε όταν είστε πεινασμένοι, ανεξάρτητα από την ώρα.

Λυπών, η λύση για τον διαβήτη στην κλινική μου είναι εξαιρετικά σαφής: Σταματήστε να χρησιμοποιείτε φάρμακα για θεραπεία ενός διατροφικού προβλήματος. Όταν πρόκειται για μια ασθένεια που η αιτία της είναι οι υδατάνθρακες, τότε να τα αφαιρέσετε από την διατροφή σας ή τουλάχιστον να τα μειώσετε και να θυμηθείτε τι έλεγε ο Ιπποκράτης: «Φάρμακό σας να γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει το φάρμακό σας.» Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε ξανά σε αυτήν την ιδέα ...

Η Δρ. Sarah Hallberg είναι Ιατρικός Διευθυντής της Virta Health, μια εξειδικευμένη online ιατρική κλινική. Η Virta Health έχει θέσει ως στόχο τη θεραπεία των πιο περίπλοκων χρόνιων παθήσεων συνδυάζοντας την προηγμένη βιοχημεία, την κλινική εμπειρία, την επιστήμη των δεδομένων και τα ψηφιακά εργαλεία.

Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας! Για να μην χάσετε ούτε μια ανάρτησή μας, γραφτείτε στη φόρμα η οποία βρίσκετε πάνω δεξιά. Μοιραστείτε τα νέα αυτά με τους φίλους σας!

Στο επόμενο άρθρο μας θα μάθετε:
Ψωρίαση: η φυσική αντιμετώπιση
Η ιστορία της Hanna Sillitoe
 «Έπασχε από ψωρίαση για 20 ολόκληρα χρόνια. Ο μακρύς κατάλογος φαρμάκων και κρέμες κάλμαραν  την κατάστασή της μόνο προσωρινά. Στις χειρότερες στιγμές της, η Χάνα ξυπνούσε δέκα φορές τη νύχτα επειδή οι πόνοι και ο κνησμός ήταν αφόρητοι. Φοβόταν τα καλοκαίρια και δεν τολμούσε να εμφανιστεί με γυμνά χέρια και πόδια…»

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης:


Θεραπεία HIFU
στην Βουλγαρία
Τα καλά νεα για το καρκίνο
Και όμως, είναι
12 χρόνια χωρίς καρκίνο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου