Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Εφτά λάθη που κάνουμε ξεκινώντας αντιφλεγμονώδη διατροφή (1)

Από την Shelly Malone

Ένα πράγμα που με κάνει να πονάω είναι,  όταν συχνά συναντώ ανθρώπους με καλύτερες προθέσεις αλλά να περιφέρονται εδώ και εκεί, προσπαθώντας να θεραπεύσουν τον εαυτό τους. Είναι ενθουσιώδεις και έτοιμοι για δράση, αλλά άθελά τους (ή όχι) κάνουν πολλές λανθασμένες κινήσεις. Με την ειλικρινή πρόθεση να βοηθήσω, θα μοιραστώ μαζί σας τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι, προσπαθώντας να ακολουθήσουν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή.

Πιθανών να αναγνωρίσετε  τον εαυτό σας σε ένα από αυτά τα βήματα. Θα ήθελα να συνειδητοποιήσετε ότι όπου κι αν βρίσκεστε αυτή τη στιγμή, μπορείτε να ξεκινήσετε από την αρχή.

Πρώτο λάθος: Η δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα δεν λαμβάνεται στα σοβαρά!

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς μου έχουν κάποιο είδος χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, όπως αυτοάνοση διαταραχή, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, δυσλειτουργία των επινεφριδίων, πεπτικά προβλήματα, γνωστικές και καταθλιπτικές καταστάσεις. Η ανακάλυψη κάποιας ευαισθησίας σε ορισμένες τροφές και η αφαίρεση τις από το διαιτολόγιο τους μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στη θεραπεία τους.

Πολλοί λένε ότι έχουν κόψει ή προσπαθούν να κόψουν τουλάχιστον τη γλουτένη ή το αγελαδινό γάλα,  ή και τα δύο. Ωστόσο νομίζω ότι το 90% εξακολουθούν να τρώνε από αυτές τις τροφές κάποιες φορές,  παρ’ολο που λένε "χωρίς γλουτένη" ή "χωρίς  πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα".  Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούω "τρώω 100% χωρίς γλουτένη",  και έπειτα καταλαβαίνω ότι κάθε τόσο  ένα κομματάκι ζυμαρικό είναι παρών στο φαγητό τους. Δεν αρνούμαι ότι αυτό το κομμάτι μπορεί να φαίνεται ποιοτικό και δεν θέλω να νομίζετε ότι σας κρίνω πολύ αυστηρά. Απλώς θέλω να σας βοηθήσω να καταλάβετε ότι ακόμη και οι μικρότερες ποσότητες προβληματικής τροφής θα διατηρήσουν τη φωτιά της φλεγμονής. Θα το πω ξεκάθαρα: αν αυτό το μοτίβο "λίγο από αυτό και λίγο από το άλλο" επαναλαμβάνεται τακτικά, ποτέ δεν θα δείτε τα συμπτώματά σας να εξαφανίζονται εντελώς.

Οι προβληματικές τροφές θα πρέπει να αφαιρούνται για τουλάχιστον δύο έως έξι εβδομάδες για να προσδιορίσετε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά  το σώμα σας.

Δεύτερο λάθος: Δίνεται έμφαση μόνο στη τροφή που προκαλεί δυσανεξία!

Στην άλλη άκρη του φάσματος βλέπω ανθρώπους που αφαιρούν τα προβληματικά τρόφιμα χωρίς να προσπαθούν να ισορροπήσουν τη διατροφή τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό  για τη γλουτένη. Η αφαίρεση της γλουτένης παίζει μεγάλο ρόλο σε πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν είναι πανάκεια για την καλή υγεία.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει επικεντρωθεί μόνο στην αφαίρεση της γλουτένης, μπορεί να γυρίσει  τα πάντα για να βρει ένα επεξεργασμένο  μπισκοτάκι, ένα τσουρεκάκι, ένα πακέτο τσιπς ή μια κατεψυγμένη πίτσα  χωρίς γλουτένη.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι συμβαίνει αυτό; Το βλέπω στους ασθενείς μου και όχι μόνο. Θα ομολογήσω ότι και εγώ η ίδια  ξεκίνησα με αυτό το ολισθηρό μονοπάτι. Γνωρίζω ότι μερικοί άνθρωποι  φθάνουν στην απόγνωση, προσπαθώντας να καταστείλουν τη φλεγμονή αντικαθιστώντας μερικές τροφές με άλλες που δεν είναι ιδανικές για το σκοπό αυτό. Ειλικρινά είμαι εντελώς αντίθετη. Οι επεξεργασμένες  τροφές χωρίς γλουτένη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μικρό χρονικό διάστημα μόνο από ανθρώπους που ο τρόπος ζωής τους δεν τους επιτρέπει να αγοράζουν ολόκληρες  μη επεξεργασμένες τροφές. Ειδικά αν οι τρέχουσες διατροφικές συνήθειες τους θα αλλάξουν δραστικά μέσω αυτού.

Είχα διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα όταν η κόρη μου ήταν μόλις έξι εβδομάδων. Η αντιμετώπιση της νέας εξουθενωτική αυτοάνοση ασθένεια και το μωρό δεν μου άφηναν  πολύ χρόνο για εξέταση βιβλίων μαγειρικής και νέους τρόπους προετοιμασίας για νόστιμα υγιεινά γεύματα. Αλλά μέσω των εργαστηριακών εξετάσεων και αφαίρεση τροφίμων, διαπίστωσα ότι είχα μεγάλη ευαισθησία στη γλουτένη και την καζεΐνη και έπρεπε να κάνω κάτι γι 'αυτό. Κάνοντας προσπάθειες να τρώω κυρίως οργανικέ ς και μη μεταλλαγμένες  τροφές δεν με ένοιαζε αν το φαγητό μου χωρίς γλουτένη και καζεΐνη θα ερχόταν από ένα κουτί, από μία πλαστική τσάντα ή από την κατάψυξη. Όχι μόνο επειδή ήμουν αρχάρια, αλλά ήμουν και πολύ πεινασμένη και αισθανόμουν τόσο κουρασμένη.

Και έτσι, μετά από τη γρήγορη εξάλειψη των προβληματικών τροφών ήρθε η ώρα να ισορροπήσετε το υπόλοιπο της διατροφής σας για να δείτε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Μειώστε τη ζάχαρη, που σημαίνει να τρώτε λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Κάντε τα λαχανικά το μεγαλύτερο κομμάτι της διατροφής σας. Απολαύστε οργανικές πρωτεΐνες σε μικρές ποσότητες. Καταναλώστε καλά αντιφλεγμονώδη λίπη, όπως ψάρια, ελαιόλαδο, αβοκάντο, ελιές.  Περιορίστε τα επεξεργασμένα λίπη, όπως το σογιέλαιο, τη μαργαρίνη, το φυστικοβούτυρο,  που προκαλούν φλεγμονή. Πρέπει να είναι μακροχρόνιες και διαρκείς αλλαγές που θα διασφαλίζουν  τα κύτταρα σας να  λειτουργούν σωστά.

Τρίτο λάθος: Φόβος από λιπαρά και θερμίδες!

Βλέπω ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να υπόκεινται στους παλαιούς κανόνες ελέγχοντας την ποσότητα λίπους και θερμίδων. Μερικοί φοβούνται την καρδιαγγειακή νόσο, αν και η νέα έρευνα έχει αποσπάσει το μύθο ότι τα λίπη είναι υπεύθυνα για αυτό. Αλλά οι περισσότεροι φοβούνται την αύξηση του βάρους τους, πιστεύοντας ότι η μείωση των θερμίδων είναι συνώνυμη με τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Καιρός να απαλλαγείτε από αυτήν την περιοριστική σκέψη. Τα λίπη ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα, αυξάνουν τον κορεσμό και βοηθούν στη σωστή  λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Και ο εγκέφαλός μας αποτελείται από 60% λίπος.

Η καλή υγεία δεν είναι απόλυτη, όπως ο ακριβής αριθμός θερμίδων που έχετε πάρει και καταναλώσει. Τα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και ο τρόπος ζωής μας διαχειρίζονται τη δραστηριότητα των ορμονών και των φυσιολογικών διεργασιών στο σώμα μας που καθορίζουν το έργο του μεταβολισμού μας, της καύσης λίπους και  υδατανθράκων.

Και είναι καλά νέα. Αυτό σημαίνει να σταματήσετε κάθε βράδυ να τρώτε ξερό στήθος κοτόπουλου και νερόβραστα  λαχανικά. Μπορείτε να απολαύσετε ένα οργανικό μπουτάκι κοτόπουλου μαζί με την πέτσα του, ένα κρόκο αυγού, μια σάλτσα γουακαμόλε. Και μαντέψτε, τα λαχανικά είναι πραγματικά νόστιμα και τραγανά  αν τα κάνετε με καλό λάδι. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E και K, που βρίσκονται στα λαχανικά και σε άλλες τροφές, απορροφώνται μόνο όταν τις τρώμε με κάποια λιπαρή ουσία...
Συνεχίζεται...

Η αρχική μας ιδέα ήταν να δημοσιεύσουμε ολόκληρο το άρθρο,  αλλά επειδή είναι μεγάλο και δεν θέλουμε να σας κουράσουμε, θα σταματήσουμε εδώ και θα σας δώσουμε τη συνέχεια στο επόμενο ποστ.

Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας! Για να μην χάσετε ούτε μια ανάρτησή μας, γραφτείτε στη φόρμα η οποία βρίσκετε πάνω δεξιά. Μοιραστείτε τα νέα αυτά με τους φίλους σας!

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης:


Μια μέρα μακριά από
γιατρούς και ασθένειες
Ρευματοειδής αρθρίτιδα,
η καλύτερη θεραπεία
Θεραπεία HIFU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου