Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Εφτά λάθη που κάνουμε ξεκινώντας αντιφλεγμονώδη διατροφή (2)


Από την Shelly Malone
Συνέχεια…

Προτού προχωρήσουμε στο τέταρτο λάθος, ας επαναλάβουμε τα προηγούμενα τρία:

Πρώτο λάθος: Η δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα δεν λαμβάνεται στα σοβαρά! Οι προβληματικές τροφές θα πρέπει να αφαιρούνται για τουλάχιστον δύο έως έξι εβδομάδες για να προσδιορίσετε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά  το σώμα σας.

Δεύτερο λάθος: Δίνεται έμφαση μόνο στη τροφή που προκαλεί δυσανεξία! Μειώστε τη ζάχαρη, που σημαίνει να τρώτε λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Κάντε τα λαχανικά το μεγαλύτερο κομμάτι της διατροφής σας. Απολαύστε οργανικές πρωτεΐνες σε μικρές ποσότητες. Καταναλώστε καλά αντιφλεγμονώδη λίπη, όπως ψάρια, ελαιόλαδο, αβοκάντο, ελιές.  Περιορίστε τα επεξεργασμένα λίπη, όπως το σογιέλαιο, τη μαργαρίνη, το φυστικοβούτυρο,  που προκαλούν φλεγμονή. Πρέπει να είναι μακροχρόνιες και διαρκείς αλλαγές που θα διασφαλίζουν  τα κύτταρα σας να  λειτουργούν σωστά.

Τρίτο λάθος: Φόβος από λιπαρά και θερμίδες! Τα λίπη ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα, αυξάνουν τον κορεσμό και βοηθούν στη σωστή  λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Και ο εγκέφαλός μας αποτελείται από 60% λίπος.

Και τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε με το:

Τέταρτο λάθος: Δεν παίρνονται τακτικά συμπληρώματα διατροφής!

Η ιδανική επιλογή είναι τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ληφθούν από τα τρόφιμα. Αλλά ακόμα κι αν τρώμε βιολογικά προϊόντα, τα φτωχά εδάφη δεν τα τροφοδοτούν με όλες τις απαραίτητες ουσίες. Από την άλλη πλευρά, η ιδιαιτερότητα του πεπτικού συστήματος και των πεπτικών προβλημάτων κάθε ατόμου μπορεί να καταστήσει δύσκολη την απορρόφηση αρκετών θρεπτικών ουσιών. Γι’αυτό το λόγω  τα συμπληρώματα αποτελούν βασικό συστατικό για τη θεραπεία οποιουδήποτε τύπου χρόνιας πάθησης. Βοηθούν στην ανακούφιση των πεπτικών συμπτωμάτων, μειώνουν τη φλεγμονή, εξισορροπούν τις ορμόνες, απομακρύνουν τις τοξίνες, γεμίζουν τις ανεπάρκειες των θρεπτικών συστατικών - όλους αυτούς τους παράγοντες που αποτελούν τη βάση της νόσου.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι ασθενείς που έχω λένε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν δουλεύουν γι 'αυτούς. Δεδομένου ότι η δράση των συμπληρωμάτων διατροφής είναι σωρευτική, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται για αρκετό χρονικό διάστημα για να νιώσετε την επίδρασή τους. Η επιλογή ποιοτικών συμπληρωμάτων διατροφής και το σωστό συνδυασμό είναι απαραίτητη για τη θεραπεία.

Πέμπτο λάθος: Συχνή αλλαγή του πλάνου θεραπείας!

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την τάση να αυτοδιαγνώσκονται  και να αλλάζουν διαρκώς τη διατροφή και τα συμπληρώματα. Μπορεί το ένα μήνα να πάρουν ένα νέο συμπλήρωμα για το οποίο διάβασαν στο  διαδίκτυο  και τον επόμενο μήνα βρίσκουν  ότι έχουν νέα ευαισθησία σε κάποιο φαγητό και αποφασίσουν να γίνουν vegan.

Για μένα ως ιατρός αυτό είναι ένα από τα πιο απογοητευτικά πράγματα, αλλά ως ασθενής το καταλαβαίνω απολύτως. Είναι τόσο εύκολο να παρασυρθείς! Χρειάζεται μόνο έναν υπαινιγμό ότι κάτι μπορεί να είναι λάθος και ξεκινάτε αμέσως  την έρευνα σας στο ίντερνετ  για να βεβαιωθείτε ότι πρέπει να κάνετε περισσότερα για το πρόβλημά σας. Ή, ακούτε από έναν φίλο να σας λέει για το δικό του πρόβλημα και πώς το χειρίστηκε και αμέσως αποφασίζετε ότι αυτό θα λειτουργήσει και για σας. Δυστυχώς, αν αλλάζετε συνεχώς το πλάνο σας δεν μπορείτε να καταλάβετε τι είναι αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Θυμηθείτε ότι το σώμα είναι ένα πολύπλοκο σύστημα. Μερικές φορές ένα πρόβλημα πρέπει να εξαλειφτεί  εντελώς, ώστε να μπορεί κανείς να περάσει σε άλλο. Συχνά δεν βλέπετε αποτελέσματα απλώς και μόνο επειδή δεν συμφωνείτε με το αρχικό σας σχέδιο.

Έκτο λάθος: Δεν συνειδητοποιείτε πόσο σημαντικό είναι να απαλλαγείτε από το χρόνιο στρες!

Η εύρεση της σωστής διατροφής για το πρόβλημά σας μπορεί να είναι κρίσιμη, αλλά αν δεν μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος, ποτέ δεν θα θεραπευθείτε  τελείως. Η διατήρηση του χρόνιου στρες δημιουργεί ορμονική ανισορροπία, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλεί πεπτικά προβλήματα, αυξάνει την διαπερατότητα του εντέρου, αυξάνει το βάρος και προκαλεί συστηματική φλεγμονή.

Έβδομο λάθος: Δεν έχετε το σωστό σχέδιο δράσης!

Εάν δεν είστε αρκετά συγκεκριμένοι για το τι θέλετε να επιτύχετε, είναι επίσης δύσκολο να καταρτίσετε ένα σχέδιο δράσης. Αλλά για να επιτύχετε τους στόχους σας χωρίς υπερφόρτωση, το σχέδιό σας θα πρέπει να χωριστεί σε μικρά, σαφή και εφικτά βήματα που θα σας παρακινήσουν να ξεκινήσετε και να συνεχίσετε.
Μην βάζετε πολύ φιλόδοξους ή μη βιώσιμους  στόχους. Όταν θέτετε στόχους που δεν ταιριάζουν με την ετοιμότητά σας ή την επιθυμία σας για αλλαγή, σίγουρα θα αποτύχετε.

Αυτό δεν βασίζεται στην πρακτική, αλλά στη φυσιολογία. Ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη (ορμόνη ευτυχίας) κάθε φορά που επιτυγχάνετε ένα στόχο, ανεξάρτητα από το πόσο μικρό είναι. Αντίθετα, οποιαδήποτε αποτυχία μειώνει την ποσότητα ντοπαμίνης που σκοτώνει το κίνητρό σας.

Ο προγραμματισμός και η εργασία για μια μακροπρόθεσμη αλλαγή μπορεί να μην είναι τόσο δελεαστικό όσο η ψεύτικη υπόσχεση ότι εάν πείσετε τον εαυτό σας  να πίνει μηλόξυδο για μια εβδομάδα, θα απαλλαγείτε από όλα τα προβλήματά σας. Αλλά είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικό!

Μην σαμποτάρετε τις καλύτερες προσπάθειές σας! Εάν διαπιστώσετε ότι δεν βρίσκεστε στο σωστό δρόμο, πιθανόν να είστε δίπλα σε αυτό ... πρέπει απλώς να κάνετε το τελευταίο βήμα. Και αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε μια ευτυχισμένη υγιή ζωή.

Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας! Για να μην χάσετε ούτε μια ανάρτησή μας, γραφτείτε στη φόρμα η οποία βρίσκετε πάνω δεξιά. Μοιραστείτε τα νέα αυτά με τους φίλους σας!

Στο επόμενο άρθρο μας θα μάθετε: 
Χρόνια φλεγμονή και διατροφή
απο την Lindsay Oberst
«Όταν ακούμε για φλεγμονή αρχίζουμε να φανταζόμαστε κάτι κακό που σχετίζεται με τον πόνο και τη δυσκαμψία. Στην πραγματικότητα, η φλεγμονή είναι η φυσική απάντηση του οργανισμού στη νόσο. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα το σώμα μας αντιμετωπίζει πολλούς αγχωτικούς παράγοντες και μπορεί να ζήσει μόνιμα σε κατάσταση ήπιας φλεγμονής...»

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου