Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Χρόνια φλεγμονή και διατροφή


Απο την Lindsay Oberst

Όταν ακούμε για φλεγμονή αρχίζουμε να φανταζόμαστε κάτι κακό που σχετίζεται με τον πόνο και τη δυσκαμψία. Στην πραγματικότητα, η φλεγμονή είναι η φυσική απάντηση του οργανισμού στη νόσο. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα το σώμα μας αντιμετωπίζει πολλούς αγχωτικούς παράγοντες και μπορεί να ζήσει μόνιμα σε κατάσταση ήπιας φλεγμονής...

Με τον καιρό η φλεγμονή γίνεται χρόνια, και η χρόνια φλεγμονή μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, όπως η εξασθένιση των νοητικών μας ικανοτήτων, η εξάντληση του ανοσοποιητικού συστήματος, η μεταβολική καθυστέρηση και η συναισθηματική ανισορροπία.

Οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της υγείας σήμερα συμφωνούν  ότι η χρόνια φλεγμονή συνδέεται, αν όχι με όλες, με τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες ασθένειες της εποχής μας.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ, το άσθμα, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, η αρθρίτιδα και οι ασθένειες των αρθρώσεων, η κατάθλιψη, μερικοί καρκίνοι, παχυσαρκία και άλλες παθήσεις μπορεί να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από τη φλεγμονή. Με την ηλικία, το σώμα μας γίνεται πιο επιρρεπές σε βλάβες που προκαλούνται από χρόνια φλεγμονή.

Η χρόνια φλεγμονή συχνά θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα ενός «υπερδραστήριου» ανοσοποιητικού συστήματος - σαν να έχει μπερδευτεί  το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά ο λόγος είναι ότι ζούμε σε έναν τοξικό και αγχωτικό κόσμο. Και το σώμα έχει κάθε δικαίωμα να αντιδράσει αμυντικά. Οι τροφικές αλλεργίες, η κακή διατροφή, οι τοξίνες και το στρες είναι οι μεγαλύτεροι ένοχοι.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσουμε το σώμα μας να καταπολεμήσει τη φλεγμονή είναι η αντιφλεγμονώδης διατροφή. Τι είναι αυτό; Ο σχεδιασμός μιας αντιφλεγμονώδης διατροφής αρχίζει με τη σωστή σκέψη. Αρχικά, θα εξαλείψουμε ή θα ελαχιστοποιήσουμε τα ανθυγιεινά τρόφιμα όπως η ζάχαρη και τα είδη ζαχαροπλαστικής, τα γλυκά ποτά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά, το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα...

Η επιλογή βιολογικών προϊόντων (αν είναι δυνατόν) είναι η καλύτερη επιλογή, ειδικά για τις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά. Το καλό πλύσιμο λαχανικών και φρούτων θα βοηθήσει επίσης στην απομάκρυνση των περισσότερων φυτοφαρμάκων που έχουν υποστεί επεξεργασία. Η Ομάδα Εργασίας Περιβάλλοντος καταρτίζει κατάλογο με τα λιγότερα και με τα πιο μολυσμένα τρόφιμα κάθε χρόνο.

Ας ξεκινήσουμε με τα πιο μολυσμένα: φράουλες, σπανάκι, νεκταρίνια, μήλα, ροδάκινα, αχλάδια, κεράσια, σταφύλια, σέλινο, ντομάτες, γλυκιά πιπεριά, πατάτες. Ομολογώ, ήμουν πολύ έκπληκτος και απογοητευμένος γιατί η λίστα περιέχει πολλά από τα αγαπημένα μου.

Εδώ είναι τα λιγότερο μολυσμένα: γλυκό καλαμπόκι (αλλά στις περισσότερες φορές είναι μεταλλαγμένα), αβοκάντο, ανανά, λάχανο, κρεμμύδι, γλυκό μπιζέλι, παπάγια, σπαράγγια, μάνγκο, μελιτζάνα, πεπόνι, ακτινίδιο, κουνουπίδι, γκρέιπφρουτ.

Και τώρα έχουμε έρθει στο θέμα της σωστής πλύσης των προϊόντων. Οι επιστήμονες του Αγροτικού πειραματικού σταθμού του Κοννέκτικατ έχουν διαπιστώσει ότι το πλύσιμο υπό τρεχούμενο νερό μπορεί να μειώσει τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε 9 από τα 12 φυτοφάρμακα που δοκιμάστηκαν.

Αλλά μερικά φυσικά προϊόντα έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά από το νερό. Αυτά είναι το αλάτι, το ξύδι και η μαγειρική σόδα, και το καλύτερο από αυτά είναι το αλάτι. Απλά βυθίστε τα υλικά για λίγα λεπτά σε αλατισμένο νερό και μετά πλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα συνδέονται άμεσα με τη φλεγμονή, οπότε πρέπει να τα διατηρήσουμε σε χαμηλά επίπεδα. Η ιδανική αναλογία μεταξύ ωμέγα-6 και ωμέγα-3 είναι 1:1 (στην αμερικανική δίαιτα αυτή η αναλογία είναι 20:1, πόσα να είναι άραγε στην ελληνική;).

Κατά κανόνα, η αντιφλεγμονώδη διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως, ωμέγα-3. Αλλά αν χρειαστεί να πάμε βαθύτερα, τα τρόφιμα θα πρέπει να έχουν τις ακόλουθες τέσσερις ιδιότητες: αντιοξειδωτικό, αποτοξινωτικό, ρυθμιστικό των ορμονών, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Ενώ πολλά τρόφιμα πληρούν αυτές τις απαιτήσεις, θα αναφερθούμε σε επτά από αυτά που είναι εξαιρετικά ισχυρά: ακατέργαστο κακάο,  acai  berry, φυλλώδη λαχανικά, παπαρούνα, κουρκούμη, πιπερόριζα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αλλά μην περιορίζετε τον εαυτό σας μόνο σε  αυτά. Τρώτε ό, τι είναι διαθέσιμο για εσάς και πληροί τα κριτήρια και η φλεγμονή σας θα είναι υπό έλεγχο.

Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας! Για να μην χάσετε ούτε μια ανάρτησή μας, γραφτείτε στη φόρμα η οποία βρίσκετε πάνω δεξιά. Μοιραστείτε τα νέα αυτά με τους φίλους σας!

Στο επόμενο άρθρο μας θα μάθετε: 
Θεραπεία καρκίνου με ενεργοποίηση ινσουλίνης (IPT) 
«Ένα καλά γνωστό επιστημονικό γεγονός είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν ακόρεστη όρεξη για γλυκόζη. Η ινσουλίνη εξαπατά τα καρκινικά κύτταρα και αντί για γλυκόζη πάνω τους ορμά το χημειοθεραπευτικό  φάρμακο...»

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης:


Καρκίνος του προστάτη
και θεραπεία HIFU
Θα προτιμούσα να είμαι
μία Νεραϊδοπριγκίπισσα
Παραμείνετε νέοι



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου