Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Ακεταμινοφαίνη, το πιο δημοφιλές παυσίπονο που καταστρέφει την ψυχική και την συναισθηματική μας υγεία

Οι πηγές μας: NaturalNews, PsyBlogNaturalHealth365

Αν και το αγοράζουμε χωρίς συνταγή, φαίνεται ότι η ακεταμινοφαίνη είναι ένα φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλαγές στο εγκέφαλό μας.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι πάνω από 600 φάρμακα που περιέχουν ακεταμινοφαίνη, εκτός το γεγονός ότι μόνο καλύπτουν τα συμπτώματα, ταυτόχρονα προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και αποτρέπουν τους ανθρώπους να νιώθουν θετικά, όπως η χαρά, για παράδειγμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η λήψη αυτό το φαινομενικά ακίνδυνο φάρμακο μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και την συναισθηματική τους υγεία. Υπάρχουν πολλοί άλλοι κίνδυνοι που συνδέονται με τα παυσίπονα χορηγούμενα  χωρίς συνταγή, και αυτό το νέο εύρημα επιβεβαιώνει ότι οι πιο φυσικοί και λιγότερο επιβλαβείς μέθοδοι ανακούφισης του πόνου θα έπρεπε να ενθαρρύνονται από την ιατρική κοινότητα - ακόμη και αν αυτό σημαίνει λιγότερα κέρδη για το Big Pharma.

Σύμφωνα με μια μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ohio State University, η ακεταμινοφαίνη, γνωστή ως tylenol στις ΗΠΑ και ως paracetamol οπουδήποτε στον κόσμο (depon στην Ελάδα), μειώνει την  εμπάθεια στους ανθρώπους.

Δρ. Dominique Miskowski, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε:

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο πόνος των γύρω μας δεν φαίνεται να μας συγκινεί τόσο αφού πάρουμε την ακεταμινοφαίνη. Μειώνει την ευαισθησία μας μαζί με τον πόνο.

Προηγούμενες μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι το φάρμακο μπορεί να μειώσει τα θετικά συναισθήματα των ανθρώπων που το παίρνουν. Ο ερευνητής Δρ. Baldwin Way, πρόσθεσε:

Δεν γνωρίζουμε γιατί η ακεταμινοφαίνη δίνει τέτοια αποτελέσματα, αλλά είναι ενοχλητικό. Η εμπάθεια είναι σημαντική. Εάν βρίσκεσθε σε μια διαμάχη με τον σύντροφό σας και παίρνετε ακεταμινοφαίνη, σύμφωνα με τη μελέτη, θα έχετε λιγότερη αίσθηση αν πληγώνετε τα συναισθήματά του.  

Οι ερευνητές έχουν κάνει δύο πειράματα. Στο πρώτο πείραμα συμμετείχαν 80 μαθητές. Στους μισούς χορηγήθηκε δοσολογία 1000 mg ακεταμινοφαίνη και στους υπόλοιπους έδωσαν πλασέμπο. Μετά από μια ώρα, οι συμμετέχοντες στο πείραμα έπρεπε να διαβάσουν μια σειρά από ιστορίες για ανθρώπους που έχουν υποφέρει κατά κάποιο τρόπο και τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τον πόνο τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που έλαβαν το φάρμακο εκτίμησαν   πολύ λιγότερο το επίπεδο του πόνου που έζησαν οι άνθρωποι στις ιστορίες.

Ο Δρ. Baldwin Way εξηγεί τα αποτελέσματα των πειραμάτων κοινωνικού πόνου:

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμπάσχουν  με το πόνο ενός ατόμου που περνούσε μια κοινωνικά επώδυνη εμπειρία. Και πάλι, εκείνοι που έλαβαν ακεταμινοφαίνη έδειξαν λιγότερη συμπάθεια.

Στη δεύτερη μελέτη συμμετείχαν 114 άτομα. Οι μισοί από αυτούς   έλαβαν δόση 1000 mg ακεταμινοφαίνη και οι υπόλοιποι μισοί πήραν πλασέμπο. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε 2-4 δευτερόλεπτα δυνατό θόρυβο μεταξύ 75 και 105 ντεσιμπέλ. Τότε έπρεπε να εκτιμήσουν τον θόρυβο στην κλίμακα από 1 (καθόλου δυσάρεστο) μέχρι 10 (εξαιρετικά δυσάρεστο). Τα αποτελέσματα έδηξαν ότι η ομάδα ακεταμινοφαίνης έχει χαρακτηρίσει τον θόρυβο ως λιγότερο δυσάρεστο και πίστευε ότι ο θόρυβος θα ήταν λιγότερο ενοχλητικός για τους άλλους ανθρώπους. Η ομάδα του πλασέμπου είχει αξιολογήσει τον θόρυβο ως εξαιρετικά ενοχλητικό. (Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience.)

Τα κοινά παυσίπονα σχετίζονται με έναν μακρύ κατάλογο παρενεργειών. Βλάβη του ήπατος, διαταραχή στην λειτουργία του εγκεφάλου, αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εθισμός και αυξημένος πόνος είναι μερικές μόνο από τις παρενέργειες που μπορεί να πάθουν οι άνθρωποι  από τη λήψη φαρμάκων για τον πόνο, με ή χωρίς συνταγή.

Τέλος, θα σας προσφέρουμε μερικές φυσικές εναλλακτικές λύσεις γι΄ αυτά τα επικίνδυνα φάρμακα. Βιταμίνη C, φλοιός ιτιάς, κουρκουμά, γαρίφαλο, μαγνήσιο, σύμπλεγμα βιταμίνης Β, βελονισμός, ρεφλεξολογία και μασάζ είναι μόνο μερικά από αυτά.

Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας! Για να μην χάσετε ούτε μια ανάρτησή μας, γραφτείτε στη φόρμα η οποία βρίσκετε πάνω δεξιά. Μοιραστείτε τα νέα αυτά με τους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου